Clockwork Prince - 2. Kapitola

05.06.2013 21:17
 

kapitola 2

 

REPARACE

 
Potom sdílejte svou bolest, následovanou smutnou úlevou.
 
Ach, víc než jen sdílejte! Podělte se se mnou o všechen svůj žal.
 
- Alexandr Pope "Eloisa to Abelard"

 
 
 
Čarodějné světlo, které ozařovalo celou Velkou knihovnu, lehce zablikalo, jako kdyby byla místo něj v držáku svíčka. Tessa ale věděla, že je to jenom její představivost. Čarodějné světlo, na rozdíl od ohně nebo plynu, nikdy neshoří a neslábne.
 
Její oči se na druhou stranu začaly pomalu zavírat, a když se podívala na své společníky, došlo jí, že nebyla jediná. Všichni byli shromáždění kolem jednoho z dlouhých stolů. Charlotte seděla v jeho čele a Henry byl Tesse po pravici. Will a Jem seděli o kousek dál vedle sebe. Jenom Jessamine seděla na vzdálenějším konci stolu, oddělená od ostatních. Povrch stolu byl pokrytý papíry - starými novinovými články, knihami, listy pergamenu, pokrytými jemným písmem. Byly tam rodokmeny Mortmainovy rodiny, historie automatů, nekonečné knihy kouzel přivolávacích a závazných a všechno, co se Mlčenlivým bratrům podařilo sehnat v archivu o výzkumu klubu Pandemonium.
 
Tessa měla za práci pročítat novinové články a hledat informace o Mortmainovi a jeho lodní společnosti. Vidění se jí začalo rozmazávat a slova jí po stránce tančila. Ulevilo se jí, když Jessamine konečně prolomila ticho. Odstrčila od sebe knížku, kterou četla -Na motorech čarodějnictví- a řekla: "Charlotte, myslím že tím jenom plýtváme čas."
 
Charlotte k ní vzhlédla s bolestným výrazem. "Jessamine, nemusíš tady být, jestli nechceš. Musím říct, že nikdo z nás neočekává tvojí pomoc v téhle věci, a protože jsi nikdy moc nebyla na studium, nemůžu si pomoct, ale zajímá mě, jestli vůbec víš, co hledáš. Dokázala bys rozeznat závazné kouzlo od přivolávacího, kdybych je před tebe obě postavila?"
 
Tessa si nemohla pomoct, ale zatvářila se překvapeně. Charlotte byla málokdy takhle ostrá na někoho z nich. "Chci pomoct," řekl Jessamine nevrle. "Ty Mortmainovy mechanické věcičky mě málem zabily. Chci ho chytit a potrestat."
 
"Ne, to nechceš." Will rozevřel pentagram tak starý, že mu v rukách zapraskal a zamžoural dolů na černé symboly na listu. "Chceš jen dopadnout a potrestat Tessina bratra, protože tě donutil myslet si, že tě miluje, i když to nebyla pravda."
 
Jessamine zrudla. "Ne ne. Myslím tím, to není pravda. Myslím - ehm! Charlotte, Will prudí."
 
"A slunce vychází na východě," řekl Jem do ticha.
 
"Nechci být vyhozená z Institutu, jestli nenajdeme Mortmaina. Je to tak těžké pochopit?"
 
"Tebe ale z Institutu nikdo nevyhodí. Charlotte jo. Jsem si jistý, že ti Lightwoodové dovolí zůstat. A Benedikt má dva legitimní syny. Měla bys být šťastná," řekl Will.
 
Jessamine se zašklebila. "Lovci stínů. Jako kdybych si někoho z nich chtěla vzít."
 
"Jessamine, jsi jedna z nich."
 
Než mohla Jessamine odpovědět, dveře do knihovny se otevřely a dovnitř vešla Sophie. Sklonila hlavu s bílým čepcem. Něco zašeptala Charlotte, která se zvedla na nohy. "Je tu bratr Enoch," řekla Charlotte skupince. "Musím si s ním promluvit. Wille, Jessamine, zkuste se navzájem nezabít až budu pryč. Henry, kdybys mohl ..."
 
Hlas se jí zadrhl. Henry se díval dolů na knížku - Al-Jazariho kniha o znalostech složitých mechanických zařízení- a nevšímal si ničeho jiného. Charlotte rozhodila rukama a odešla se Sophií.
 
V okamžiku, kdy se za Charlotte zavřely dveře, Jessamine střelila po Willovi jedovatým pohledem. "Jestli si myslíš, že nemám dost zkušeností na to, abych vám pomohla, tak proč je tady ona?" Ukázala na Tessu. "Nechci být hnusná, ale ty si myslíš, že ona by dokázala odlišit přivolávací kouzlo od závazného?" Podívala se na Tessu. "No, co? A když už jsme u toho, Wille, ty dáváš při lekcích takový pozor, že bys nerozeznal závazní kouzlo od receptu na sufflé."
 
Will se opřel v křesle a zasněně řekl: "Jo, jsem ale bláznivej severo severo západaň, takže když vítr fouká jižně, rozpoznám jestřába od ruční pily."
 
"Jessamine, Tessa nám laskavě nabídla její pomoct a my zrovna teď potřebujeme tolik očí, kolik to půjde," řekl Jem odměřeně. "Wille, ty přestaň citovat Hamleta. Henry ..." Odkašlal si. "Henry."
 
Henry vzhlédnul a zamrkal. "Ano, miláčku?" Zamrkal znova a pak se rozhlédl. "Kde je Charlotte?"
 
"Šla si promluvit s Mlčenlivými bratry," řekl Jem, kterého zdá se nevyvedla z míry Henryho nevšímavost ohledně jeho manželky. "V téhle chvíli se ale bojím ... že musím souhlasit s Jessamine."
 
"A slunce zapadá na západě," řekl Will, který zřejmě přeslechl Jemův předchozí komentář.
 
"Ale proč?" zeptala se Tessa. "Teď to nemůžeme vzdát. Bylo to, jako kdybychom bez boje předali Institut Benediktu Lightwoodovi."
 
"Nenavrhuju to teď vzdát, jestli rozumíte. Ale snažit se zjistit, co má teď Mortmain v plánu. Musíme se snažit předvídat budoucnost a ne pochopit minulost."
 
"My známe Mortmainovu minulosti. I jeho plány." Will mávl rukou k novinovým výstřižkům. "Narodil se v Devonu, byl to lodní opravář, stal se bohatým obchodníkem, zapletl se s temnou magií a teď plánuje ovládnout svět pomocí obrovské armády mechanických stvoření, které mu budou stát po boku. To není zrovna netypický příběh mladého ambiciózního muže-"
 
"Nemyslím si, že by někdy řekl něco o ovládnutí světa," přerušila ho Tessa. "Jen o ovládnutí Britského království."
 
"Chytáš mě za slovo," řekl Will. "Myslím tím, že víme, odkud Mortmain pochází. Sotva může být naše chyba, že tu není nic zajímavého ..." Hlas se mu zlomil. "Ach."
 
"Ach, co?" zeptala se Jessamine a dívala se rozmrzele z Jema na Willa a zase zpátky. "Na rovinu, způsob, jakým si rozumíte i beze slov mi příde trošku strašidelný."
 
"Ach," řekl Will. "Jema právě napadlo, a já s ním můžu jenom souhlasit, že Mortmainův život je blbost. Něco je lež, něco pravda. Pravděpodobně v tom ale není nic, co by nám mohlo nějak pomoct. Jsou to jenom informace, které se rozhodl dát do novin. Co mu nevadilo dát otisknout. Navíc nám je jedno, kolik lodí vlastní. Nás zajímá, kde se naučil používat temnou magii a od koho."
 
"A taky proč nenávidí Lovce stínů," dodala Tessa.
 
Willovi modré oči po ní líně přejely. "A je to nenávist?" zeptal se. "Já spíš předpokládal, že je to obyčejná chamtivost a touha po nadvládě. Kdyby nás dostal pomocí jeho mechanických strojů z cesty, mohl by převzít moc. A přesně to by se mu líbilo."
 
Tessa zavrtěla hlavou. "Ne, je v tom něco víc. Je těžké to vysvětlit, ale on Nephilimy nenávidí. Je to pro něj osobní. A má to něco společného s těmi hodinkami. Je to - jako kdyby si přál pomstít se někomu. Museli mu udělat něco špatného nebo mu ublížili."
 
"Reparace," vyjeknul najednou Jem, který právě vstával s pomocí své hole.
 
Will se na něj nechápavě díval. "Jo, tak tohle je hra? Máme vyhrknout to, co se nám právě honí hlavou? Tak v tom případě ´genufóbie´. To znamená bezdůvodný strach z kolenou."
 
"A jak se říká opodstatněné fóbii z idiotů, co někomu pijou krev?" zeptala se Jessamine.
 
"Repace. To je část archivu," řekl Jem a oba ignoroval. "Konzul to včera zmínil. Od té doby se mi to pořád honí hlavou. Tam jsme se nedívali."
 
"Reparace?" zeptala se Tessa.
 
"Když civil nebo Podsvěťan tvrdí, že Lovec stínů v jednání s nimi porušil zákon, Podsvěťan podá stížnost prostřednictvím Reparací. Tam proběhne soud a Podsvěťanovi bude přiznána nějaká forma odškodnění podle toho, jestli dokáže podložit své tvrzení."
 
"No, mě příde trošku zbytečné hledat zrovna tam," řekl Will. "Nemyslím, že by Mortmain podal stížnost na Lovce stínů. Ne úřední cestou. ´Jsem velmi rozrušený tím, že všichni Lovci stínů odmítli zemřít, když jsem to po nich požadoval. Požaduji kompenzaci. Prosím kontaktujte mě na adrese A.Mortmain, 18 Kensington Road-´"
 
"Dost sarkasmu," zastavil ho Jem. "Možná není pravda, že nenáviděl Lovce stínů odjakživa. Možná byla chvíle, kdy se pokusil získat odškodnění prostřednictvím oficiální cesty a to nevyšlo. Co je špatného na tom to aspoň zkusit? Nejhorší věc, co se může stát je, že nic nezjistíme. Neboli na tom budeme stejně jako teď." Zvedl se na nohy a odhrnul si z tváře jeho stříbrné vlasy. "Jdu odchytit Charlotte předtím, než bratr Enoch odejde a zeptám se, jestli by se nemohli do archívu podívat i Mlčenliví bratři."
 
Tessa se zvedla. Nezamlouvala se jí myšlenka na to, že zůstane v knihovně sama s Willem a Jessamine, kteří pokračovali v hašteření. Samozřejmě, že tam byl i Henry, ale ten si nejspíš nad hromadou knih trošku zdřímnul. V nejlepším případě se dalo říct, že s ním nebyla zrovna moc řeč. Ve většině případů jí byla blízkost Willa nepříjemná. S Jemem se to ale zdálo trochu snesitelnější. Jem nějak dokázal otupit Willovi ostré hrany, takže působil skoro lidsky. "Půjde s tebou, Jeme," řekla. "Je tu - něco, na co bych se chtěla zeptat Charlotte ohledně ... něčeho."
 
Jem vypadal překvapeně, ale i potěšeně. Will se na ně střídavě díval a pak odsunul vlastní židli. "Už jsme zavření mezi těmihle starými bichlemi pár dní," prohlásil. "Moje nádherné oči už jsou unavené a navíc jsem se pořezal o papír. Vidíte?" Roztáhl směrem k nim prsty. "Jdu se projít."
 
Tessa si nemohla pomoct. "Můžeš použít runu, aby sis to vyléčil."
 
Podíval se na ní. Měl nádherné oči. "Vždycky a za každých okolností nápomocná, viď Tesso."
 
Opětovala mu pohled. "Mým jediným přáním je být k službám."
 
Jem jí položil ruku na rameno. Jeho hlas zněl starostlivě. "Tesso, Wille. Nemyslím si, že-"
 
Ale Will už byl pryč. Vzal svůj kabát a praštil za sebou dveřmi knihovny tak silně, že jejich rám zavibroval.
 
Jessamine seděla v křesle a mhouřila své hnědé oči. "Zajímavé."
 
Tesse se třásly ruce, když si strkala pramen vlasů za ucho. Nenáviděla, jak na ní Will působil. Nenáviděla to. Věděla, že by to tak nemělo být. Věděla, co si o ní myslel. Že nebyla nic, byla míň než nic. Ale jediný pohled na něj jí pořád nutil cítit podivnou směs nenávisti a touhy. Bylo to jako jed v její krvi. A Jem byl jediný protijed. Jenom s ním se cítila nohama pevně na zemi.
 
"Pojď." Jem jí lehce chytil za ruku. Gentleman by se za normálních okolností dívky na veřejnosti nedotknul, ale tady v Institutu se k sobě chovali Lovci stínů mnohem důvěrněji, než to bylo zvyklé u civilů. Když se otočila a podívala se na něj, usmál se. Jem dával vždycky do svého úsměvu všechno ze sebe, takže se zdálo, že se usmívá očima, srdcem a celou jeho bytostí. "Najdeme Charlotte."
 
"A co mám dělat já, když vy půjdete pryč?" zeptala se mrzutě Jessamine, když se vydali ke dveřím.
 
Jem se ohlédl přes rameno. "Vždycky ještě můžeš probudit Henryho. Vypadá to, jako kdyby ve spánku přežvykoval papír a ty víš, jak moc to Charlotte nesnáší."
 
"Ach, jasně," řekla Jessamine s podrážděným povzdechem. "Proč vždycky já dostanu všechny hloupé úkoly?"
 
"Protože nijak neprahneš po těch vážných," řekl Jem a jeho hlas měl k podrážděnosti snad nejblíž, co kdy Tessa slyšela. Ani jeden z nich už si nevšímal chladného pohledu, který jim věnovala, když za sebou zavřely dveře do knihovny a zamířili pryč chodbou.
 
...
"Pan Bane už vás očekává, pane," řekl sluha a ustoupil stranou, aby mohl Will vstoupit. Sluha se jmenoval Archer - nebo Walker, nebo něco na ten způsob, napadlo Willa- a byl to jeden z lidských posluhovačů Camille. Stejně jako všichni ti, které zotročila vůle upíra vypadal nemocně. Měl bledou pleť tenkou jako pergamen a jemné matné vlasy. Když uviděl Willa, který se hodlal připojit k jeho pánovi v čas večeře, vypadal asi tak šťastně, jako kdyby na něj zpod salátu vykoukla hlava červa.
 
V momentě, kdy Will vkročil do domu, ho do nosu udeřil zápach. Byl to pach temné magie. Něco jako směs síry s pachem Temže v parném dni. Will pokrčil nos. Sluha se na něj podíval s ještě větší dávkou nenávisti. "Pan Bane je v obývacím pokoji." Jeho hlas mu napověděl, že tu není žádná šance, že by ho tam třeba doprovodil. "Mám vám vzít kabát?"
 
"To není nutné." Pořád v kabátu šel Will chodbou za vůní magie. Ta ještě zesílila, když se přiblížil ke dveřím obývacího pokoje, který byl pevně zavřený. Z mezery pod dveřmi unikaly pramínky kouře. Will se zhluboka nadechl nakyslého vzduchu a otevřel dveře.
 
Uvnitř to vypadalo zvláštně prázdně. Po chvíli si uvědomil, že to bylo proto, že vzal Magnus všechen těžký nábytek, dokonce i klavír, a odtlačil ho směrem ke stěnám. Ze stropu visely ozdobné svícny, ale jediné světlo v místnosti poskytovalo desítky tlustých černých svíček, které byly uspořádané do kruhu ve středu místnosti. Magnus stál vedle kruhu s otevřenou knihou v jeho rukách. Staromódní kravatu měl uvolněnou a černé vlasy mu kolem tváře divoce stály, jako kdyby dostal ránu elektrickým proudem.
 
Když k němu přišel Will, zvedl hlavu a usmál se. "Právě včas," vykřikl. "Vážně si myslím, že ho máme v tomhle kruhu. Wille, tohle je Thammuz, nižší démon z osmé dimenze. Thammuzi, tohle je Will, nižší Lovec stínů z - Walesu?"
 
"Vyškrábu ti oči," zasyčelo zvíře sedící ve středu hořícího kruhu. Byl to určitě démon. Neměl víc než tři metry, bleděmodrou kůži, tři hořící oči černé jako uhel a dlouhé krvavě rudé drápy na každé jeho osmiprsté ruce. "Servu ti kůži z ksichtu."
 
"Nebuď drzý, Thammuzi," řekl Magnus a přestože byl tón jeho hlasu klidný, kruh ze svíček najednou vzplanul a oheň šlehal vesele vzhůru, což srazilo démona s výkřikem dolů. "Will má otázky. Ty na ně odpovíš."
 
Will zavrtěl hlavou. "Já nevím, Magnusi," řekl. "Nevypadá jako on."
 
"Říkals, že je modrý. Tenhle je modrý."
 
"Jo, je modrý," uznal Will a přešel blíž k ohnivému kruhu. "Ale démon, kterého hledám - no, měl spíš takovou kobaltovou modř. Tenhle je víc ... brčálový."
 
"Co si to o mě řekl?" zařval vztekle démon. "Pojď trošku blíž Lovče stínů a nech mě hodovat na tvých játrech. Budu ti je rvát z těla, zatímco budeš křičet."
 
Will se otočil k Magnusovi. "Ani tak nezní. Má jiný hlas. A taky moc očí."
 
"Jsi si jistý-"
 
"Naprosto," řekl Will hlasem, který nepřipouštěl žádné pochyby. "Na tohle nikdy nedokážu zapomenout."
 
Magnus vzdychl a obrátil se zpátky k démonovi. "Thammuzi," řekl a četl nahlas z knížky. "Zapřísahám tě pomocí zvonu, knihy a svíčky a velkými jmény Samael, Abbadom a Maloch, řekni mi pravdu. Už jsi se někdy -kromě dneška- setkal s Lovcem stínů Willem Herondalem nebo s někým z jeho pokrevní linie?"
 
"Nevím," řekl démon podrážděně. "Všichni lidé mi přijdou podobní."
 
Magnus zvýšil hlas. Najednou zněl ostře a velitelsky. "Odpověz mi!"
 
"Fajn. Ne. Nikdy jsem ho neviděl. Na to bych si vzpomněl. Vypadá fakt chutně." Démon se ušklíbnul a vycenil zuby ostré jako břitva. "Nebyl jsem na tomhle světě asi sto let. Možná víc. Nějak mi splývá století a tisíciletí. Mimochodem, naposled, když jsem tu byl, všichni žili v hliněných chýších a jedli brouky. Takže pochybuju, že tenhle pobíhal někde okolo," -ukázal na Willa- "teda jestli nežije tenhle lidský druh dýl, než jsem si původně myslel."
 
Magnus obrátil oči v sloup. "Ty ses prostě rozhodl být naprosto neužitečný, co?"
 
Démon pokrčil rameny v podivně lidském gestu. "Nutil jsi mě k tomu říct pravdu. Tak jsem jí prostě řekl."
 
"Tak fajn, už jsi někdy slyšel o démonovi, kterého jsem popisoval?" vložil se do toho Will. V hlase měl nádech zoufalství. "Tmavě modrý s chraplavým hlasem podobným smirkovému papíru a s dlouhý, ostnatým ocasem."
 
Démon se na něj znuděně podíval. "Máš vůbec představu, kolik démonů existuje, Nephilime? Ne stovky, ale spíš stovky miliónů. Velké město démonů Pandemonia dělá z vašeho Londýna vesnici. Démoni všech tvarů, velikostí i barev. Někteří dokážou měnit vzhled podle přání."
 
"Ach, radši sklapni, když už nemůžeš říct nic užitečného," řekl Magnus a zabouchl knihu. Svíčky okamžitě zhasly a démon s vylekaným výkřikem zmizel. Zůstal po něm jen příšerně páchnoucí kouř.
 
Čaroděj se obrátil k Willovi. "Byl jsem si tak jistý, že mám tentokrát toho pravého."
 
"To není tvoje vina." Will se vrhl k jedné odstrčené pohovce u zdi. Cítil zároveň horko i chlad. Jeho nervy brněly zklamáním. Snažil se je dostat do normálu, ale bez valného úspěchu. Stáhl si neklidně rukavice a strčil si je do kapsy svého pořád zapnutého kabátu. "Zkoušíš to. Thammuz měl pravdu. Moc jsem ti toho jako nápovědu nedal."
 
"Předpokládám," zašeptal Magnus, "žeš mi řekl všechno, na co si pamatuješ. Otevřel jsi Pyxis a pustil démona. To tě proklelo. Chceš abych toho démona našel a zkusil zrušit tu kletbu. To je všechno, co mi k tomu můžeš říct?"
 
"Jo, to je všechno," řekl Will. "Bylo by pro mě dost zbytečné něco zatajovat, když vím o co mi jde. Pro tebe je to ale jako najít jehlu v - ne, tohle se nedá přirovnat ani ke kupce sena. Jehlu ve věži plné dalších jehel."
 
"Tak do té věže jehel ponoř ruce," řekl Magnus. "Je ale dost pravděpodobné, že se ošklivě zraníš. Jsi si jistý, že je to to, co chceš?"
 
"Jsem si jistý, že to co prožívám teď je horší," řekl Will a podíval se na zčernalé místo na podlaze, kde se krčil démon. Byl vyčerpaný. Runa energie, kterou si ráno před odjezdem na zasedání Rady nakreslil, byla už v poledne pryč. V hlavě mu pulzovalo. "Už s tím žiju pět let. Myšlenka na to žít s tím dál mě děsí víc, než myšlenka na smrt."
 
"Jsi Lovec stínů. Ty se smrti nebojíš."
 
"Samozřejmě, že jo," řekl Will. "Každý se bojí smrti. Můžeme se rodit z andělů, ale nevíme toho o životě po smrti o moc víc, než ty."
 
Magnus přišel až k němu a sedl si naproti. Jeho zeleno zlaté oči zářily v šeru jako kočičí. "Myslím, že je po smrti jen zapomnění."
 
"Ale to nevíš jistě. Jem je zase přesvědčen, že se všichni narodíme znovu. Že život je jako koloběh. Zemřeme, změníme se, znovu se narodíme v to, v co si zasloužíme. Na základě toho, jak jsme se na tomhle světě chovali." Will se podíval na své okousané nehty. "Já se nejspíš narodím znova jako slimák, který skončí brzy osolený na talíři."
 
"Převtělování," řekl Magnus. Jeho rty se zkroutily do úsměvu. "No, mysli na to takhle. Musel jsi něco udělat něco moc dobrého v minulém životě, aby ses narodil takhle. Jako Nephilim."
 
"Jo, jasně," řekl Will tónem bez života. "Jsem holt šťastlivec." Opřel si hlavu o sedačku. Byl vyčerpaný. "Myslíš, že budeš potřebovat víc ... přísad? Myslím, že Stará Molly z Cross Bones už se dělá špatně jenom z toho, že mě vidí."
 
"Mám i jiné zdroje," řekl Magnus. V jeho hlase byl znatelný soucit. "Ale nejdřív musím udělat další výzkum. Zjistit povahu toho prokletí-"
 
"Ne." Will se zvednul. "Nemůžu. Už jsem ti to řekl dřív, dost riskuju jenom tím, že jsem ti řekl o existenci té kletby. Jestli ti řeknu ještě víc-"
 
"Tak co? Nech mě hádat. Nevíš, ale jsi si jistý, že to nebude nic hezkého."
 
"Nenuť mě začít si myslet, že přijít za tebou byla chyba-"
 
"Má tohle něco společného s Tessou?"
 
V průběhu posledních pěti let se cvičil v tom nedat najevo žádné emoce. Překvapení, city, naději, radost. Byl si celkem jistý, že se jeho výraz nijak nezměnil. Slyšel ale napětí ve svém hlase, když řekl: "S Tessou?"
 
"Je to už pět let," řekl Magnus. "Ale nějak se ti podařilo celou tu dobu se s tím nikomu nesvěřit. Jaké zoufalství tě ke mně přivedlo, uprostřed noci, v dešti? Napadá mě jenom jedna věc. Celkem pěkná s velkýma šedivýma očima-"
 
Will vstal tak prudce, že málem překlopil sedačku. "Je v tom něco jiného," řekl a snažil si udržet svůj hlas klidný. "Jem umírá."
 
Magnus mě věnoval chladný, pevný pohled. "Ten umírá už roky," řekl. "Když z tebe sejmu to prokletí, nijak to nezlepší jeho stav."
 
Will se snažil uklidnit ruce, které se třásly. Zaťal je v pěsti. "Ty to nechápeš-"
 
"Vím, že jsi parabatai," řekl Magnus. "A vím, že pro tebe bude jeho smrt velká ztráta. Ale co nevím-"
 
"Co nevíš ani vědět nepotřebuješ." Will měl po celém těle husí kůži, i když bylo v místnosti teplo a on měl na sobě pořád kabát. "Klidně ti zaplatím víc, jestli se mě přestaneš ptát."
 
Magnus si položil nohy na křeslo. "Nic mě nedonutí přestat se tě ptát," řekl. "Ale vynasnažím se respektovat tvojí zdrženlivost."
 
Will úlevou uvolnil ruce. "A budeš mi pořád pomáhat."
 
"Budu ti pořád pomáhat." Magnus si dal ruce za hlavu a opřel se. Díval se na Willa přes polozavřená víčka. "I kdžy bych ti mohl pomoct líp, když bys mi řekl pravdu, udělám co budu moct. Přijdeš mi zvláštní, Wille Herondale."
 
Will pokrčil rameny. "To jako důvod stačí. Kdy máš v plánu zkusit to znovu?"
 
Magnus zívl. "Nejspíš tenhle víkend. V sobotu ti pošlu zprávu, jestli tu bude nějaký ... pokrok."
 
Pokrok. Kletba. Pravda. Jem. Umírání. Tessa. Tessa. Tessa. Tessa. Její jméno znělo Willovi v mysli jako úder zvonu. Napadlo ho, jestli ještě nějaké jiné slovo zní tak, že před tím nelze uniknout. Takhle by nemohlo být pojmenováno něco zlého, jako třeba Mildred. Nedokázal si představit, že by v noci ležel na posteli, díval se do stropu a do uší mu neviditelné hlasy šeptaly ´Mildred´. Ale Tessa-
 
"Děkuju," řekl stroze. Nějak rychle překročil od příšerné zimy k horku. V pokoji bylo dusno a ještě tam voněl spálený vosk ze svíček. "Pak se budu těšit na zprávy od tebe."
 
"Dobře," řekl Magnus a zavřel oči. Will nedokázal určit jestli usnul nebo jestli jenom čekal, až Will odejde. Tak jako tak to byl náznak, že čeká, až Will odejde. A Will to bez pocitu úlevy udělal.
 
...
 
Sophie byla na cestě do pokoje slečny Jessamine. Zamést pokoj a vyčistit krb. Pak ale uslyšela hlasy v sále. V její staré práci jí naučili, co to znamená ´dát prostor´. Otočit se dívat se do zdi, dokud její zaměstnavatelé neprojdou. Chovat se jako kdyby byla jenom ks nábytku. Něco neživého, co můžou ignorovat.
 
Byla šokovaná při příchodu do Institutu, že tady takhle věci prostě nechodí. Za prvé jí překvapilo, že je na tak velký dům tak málo sluhů. Neuvědomila si, že Lovci stínů dělali všechno co mohli, aby se tu pokusili vytvořit typické domácí prostředí, ale přitom měli všechno po ruce. Počínaje jejich krby, vlastními nákupy nebo speciálními místnostmi jako bylo cvičiště nebo zbrojírna. Byla šokovaná, jak se Agáta a Thomas chovali k jejich zaměstnavatelům. Nevěděla, že jejich rodiny sloužili Lovcům stínů už celé generace - ani to, že měli vlastní magii.
 
Ona sama pocházela z chudé rodiny. Říkali o ní, že je hloupá a často dostala facku, když poprvé začala pracovat jako služka. Nebyla totiž zvyklá na křehký nábytek nebo na skutečné stříbro nebo porcelán tak tenký, že přes něj viděla temný čaj. Všechno se ale naučila, a když bylo jasné, že z ní vyroste krásná žena, byla povýšena na služku do společnosti. Salónní služky měly hodně nejistou práci. Musela vypadat krásně, a proto s každým rokem po tom osmnáctém jí začal klesat plat.
 
Byla to taková úleva přijít do Institutu, kde nikomu nevadilo, že jí bylo už skoro dvacet. Kde po ní nechtěli, aby se dívala na stěny nebo nezáleželo na tom, jestli promluvila předtím, než k tomu byla vyzvána. Skoro si myslela, že jí její zmrzačená tvář od jejího posledního zaměstnavatele za to stála. Pořád se vyhýbala pohledu na sebe do zrcadla. Ta strašlivá hrůza z toho všeho už ale trochu vybledla. Jessamine zesměšňovala její jizvu, která jí znetvořovala tvář. Kromě Willa se ale zdálo, že si toho nikdo jiný nevšímal., Ten řekl občas něco nepříjemného, ale tak povrchním způsobem, jako kdyby si prostě myslel, že se to od něj očekává, ale přitom do toho nedával své srdce.
 
To bylo ale předtím, než se zamilovala do Jema.
 
Poznala jeho hlas, když teď scházel dolů do haly. Smál se a odpovídala mu slečna Tessa. Sophie pocítila podivný tlak na hrudi. Žárlivost. Opovrhala jí, ale nemohla se zastavit od toho, aby to tak prostě cítila. Slečna Tessa k ní byla vždycky laskavá. V jejích očích ale byla taková zranitelnost -jako kdyby potřebovala nějakého přítele- že bylo nemožné jí nemít rád. A přesto, jak se na ní pan Jem díval ... a Tessa si toho ani nevšímala.
 
Ne Sophie ty dva prostě nemohla potkat v hale. S Jemem, který se díval na Tessu tak, jak to dělal poslední dobou pořád. Přitiskla si smetáček a kbelík k hrudi a otevřela nejbližší dveře. Vešla dovnitř a přikrčila se. Pak za sebou zavřela. Byl to jeden z mnoha pokojů v Institutu. Nepoužívaná ložnice, která byla určená jako pokoj pro Lovce stínů, kteří tu byli na návštěvě. Jednou za čtrnáct dní se pokoje uklízeli, takže vždycky když přijela nějaká návštěva byly připravené pro použití. Tenhle byl celkem zaprášený. Prach tančil ve světle, přicházejícím z okna a Sophie bojovala s nutkáním začít kýchat, když přitiskla oko ke škvíře ve dveřích.
 
Měla pravdu. Byl to Jem a Tessa, kteří se přibližovali chodbou. Oba byli tím druhým dostatečně zaneprázdnění. Jem něco nesl -vypadlo to jako něco těžkého- a Tessa se smála něčemu, co řekl. Dívala se dolů, ne na něj. On se ale na ní díval pohledem, který používal když věděl, že se nikdo nedíval. Ve tváři měl výraz, který měl jenom když hrál na housle. Jako kdyby byl úplně vtáhnutý a uchvácený.
 
Zabolelo jí srdce. Byl tak krásný. Vždycky si to myslela. Většina lidí si to myslela o Willovi. I když byl nádherný, ona si myslela, že byl Jem tisíckrát krásnější. Měl éterický vzhled andělů na obrazech a i když věděla, že stříbrná barva jeho očí a vlasů byla působená lékem, který bral, nemohla si pomoc. Pořád byl pro ní krásný. A taky byl něžný, silný a laskavý. Myšlenka na jeho ruce v jejích vlasech, na to jak jí hladí po tváři, jí nutila cítit útěchu. Když ale pomyslela na to, jak se jí dotýká kdokoliv jiný, cítila se zranitelná a bylo jí zle. On měl ty nejopatrnější a nejkrásnější ruce ...
 
"Nemůžu uvěřit tomu, že přijedou zítra," řekla Tessa a podívala se na Jema. "Cítím, jako kdyby mě i Sophii házeli Benediktu Lightwoodovi, aby ho uklidnili. Jako když psovi hodíš kost. Nezáleží mu na tom, jestli budeme vytrénované, nebo ne. Chce jenom svoje syny v domě, aby mohl trápit Charlotte."
 
"to je pravda," uznal Jem. "Ale proč nevyužít toho tréninku, když už vám ho nabízí? To je důvod, proč se Charlotte snaží povzbudit Jessamine k účasti. Pokud jde o tebe, je to kvůli tvému talentu. I kdyby už Mortmain nebyl hrozba, budou tu další, které bude přitahovat tvoje moc. Možná je dobře, že se naučíš, jak se jim ubránit."
 
Tessa si rukou přejela po náhrdelníku s andělem, který měla na krku. Bylo to pro ní automatické gesto a sophie si myslela, že si to ani neuvědomovala.
 
"Vím, co na to řekne Jessie. Říká jenom jednu věc. Že bude potřebovat pomoc a odrážením jejím krásných nápadníků."
 
"Neměla by chtít radši pomoct s odrážením těch ne moc hezkých?"
 
"Ne, když to není civil." Tessa se zašklebila. "Radši by měla ošklivého civila než krásného Lovce stínů."
 
"Tak to teda nemám šanci, co?" řekl Jem s předstíraným zklamáním a Tessa se znovu usmála.
 
"Je to škoda," řekla. "Někdo tak hezký jako Jessamine by si mohla vybírat, ale ona se prostě rozhodla, že Lovci stínů-"
 
"Jsi mnohem hezčí," řekl Jem.
 
Tessa se na něj překvapeně podívala a tváře se jí zbarvily do červena. Sophie znovu v hrudi ucítila bodnutí závisti, i přesto že s Jemem souhlasila. Jessamine byla krásná takovou všední krásou. Něco jako Venuše, jestli teda někdy někdo takový existoval. Její kyselý výraz ale dost často kazil její kouzlo.
 
Tessa měla spíš takovou teplou krásu se svými bohatými, tmavými kudrnatými vlasy a mořsky šedýma očima, ke kterým jste přirůstali tím víc, čím déle jste jí znali. V její tváři byla vidět inteligence a humor, který Jessamine neměla, nebo ho alespoň neukazovala.
 
Jem se zastavil před dveřmi slečny Jessamine a zaklepal. Když se neozvala žádná odpověď, jen pokrčil rameny, sklonil a dal krabici na rohožku před jejími dveřmi.
 
"Nikdy je nenosí." Tessa stáhla tvář.
 
Jem se napřímil. "Já bych jí do nich taky nikdy necpal. Jen jí je maximálně donesu."
 
Vydal se chodbou zpátky a Tessa se k němu přidala. "Nevím, jak Charlotte může mluvit s bratrem Enochem tak často. Nahání mi hrůzu," řekla.
 
"No, nevím. Radši na Mlčenlivé bratry myslím jako na normální lidi. Třeba, že když jsou sami doma, chovají se jako my. Vtipkují spolu, dělají si zapékaný sýr-"
 
"Doufám, že hrajou šarády," přerušila ho suše Tessa. "Mají na to přirozený talent."
 
Jem se rozesmál a pak jí zmizeli za rohem z dohledu. Sophie se zhorutila na dveře. Nemysela si, že by takhle dokázala rozesmát Jema. Nemyslela si, že by to zvládnul kdokoliv, kromě Willa. Museli jste někoho znát až moc dobře na to, abyste ho donutili takhle se smát. Milovala ho už tak dlouho, napadlo jí. Jak to, že ho takhle neznala?
 
S rezignovaným povzdechem se připravila k odchodu ze svého úkrytu. Najednou se ale dveře slečny Jessamine otevřely a v nich se objevila ona. Sophie se skrčila do šera. Slečna Jessamine na sobě měla dlouhý plášť, který sametem skrýval většinu z jejího těla. Sahal jí od krku až k nohám. Vlasy měla na hlavě sepnuté do drdolu. V jedné ruce měla pánský klobouk. Sophie ztuhla překvapením, když se Jessamine sehnula dolů a uviděla bednu u jejích nohou. Pak se na ní ušklíbla. Rychle jí kopla směrem do místnosti, Sophie se jí podívala na nohy. Zdálo se, že na sobě měla pánské boty. Pak za sebou tiše zavřela dveře. Rozhlédla se po chodbě, dala si klobouk na hlavu, bradu si schovala do pláště a tmavými chodbami se vydala pryč, takže za ní zůstala Sophie zmateně zírat.

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Novinky

Clocwork Angel - 9. Kapitola

24.05.2013 16:55
kapitola 9 ENKLÁVA   Můžeš udělat z mého srdce pouhý mlýnský kámen, vmést mi do obličeje, že jsem necitelný člověk, Podvádět a být podváděn, a zemřít: kdo ví? Jsme prach a popel. -Alfred, Lord Tennyson, "Maud" - "Zkus to znovu," navrhl Will. "Stačí jít z jednoho konce místnosti na druhý....

Clockwork Angel - 8. Kapitola

24.05.2013 16:27
  kapitola 8 CAMILLE   Plody padají, láska umírá a čas letí, Krmíš se věčným vánkem, Přežíváš nekonečné změny, Jsi svěží z polibků smrti, znovu povoláváš a shromažďuješ naší nostalgii, prázdné požitky a špinavosti Věci nestvůrné a neplodné, zsinalá a otrávená královna. -Algeron Charles...

Clockwork Angel - 7. Kapitola

24.05.2013 15:45
  kapitola 7 MECHANICKÝ POHÁR     Bezmocné kousky hry, kterou hraje na téhle šachovnici - pole Noci a Dne pohybuje se sem a tam a nakonec dává šach a ničí. -"The Rubaiyat Omara Khayyam," překlad Edward Fitzgerald, 1859 - Venku se setměla a Sophiina lucerna vrhala na zeď stíny, které...

Clockwork Angel - 6. Kapitola

24.05.2013 15:33
kapitola 6 ZVLÁŠTNÍ SVĚT   Nesmíme se dívat na šotky, Nesmíme kupovat jejich plody: Kdo ví, čím hnojí svou půdu a čím ukojují hlad a žízeň kořenů svých rostlin? - "Víš," řekl Jem, "tohle nevypadá ani trochu jako bordel, jaký jsem si vždycky představoval." Dva muži stáli u vchodu toho, čemu...

Clockwork Angel - 5. Kapitola

24.05.2013 15:14
kapitola 5 KODEX TEMNÝCH LOVCŮ   Sny jsou pravdivé, dokud trvají, a jak víme, že nežijeme ve snu? Alfred, Lord Tennyson, "The Higher Pantheism" - Uběhla snad věčnost, než nevrlá Tessa dlouhým putováním po domě, konečně našla totožnou chodbu s tou, v které by měl být její pokoj. Poznala to...

Clockwork Angel - 4. Kapitola

23.05.2013 13:18
  kapitola 4 JSME ZE SVĚTA STÍNŮ     Prach jsi a v prach se obrátíš. -Horace, Odes ... Ve chvíli, kdy se Tessa vrátila zpátky do své původní podoby, musela protrpět příval otázek. Přítomní Nephilimové byli celou dobu ve stínu, co se týkalo magie, a tak se zdály překvapivě ohromení...

Clockwork Angel - 3. Kapitola

23.05.2013 12:15
  kapitola 3 SPOLEČENSTVÍ     Láska, naděje, strach, víra - tohle dělá lidstvo, Jedná se o znamení, vědomí a charakter -Robert Browning, Paracelsus - Ve svém snu ležela Tessa opět svázaná na úzké mosazné posteli v Temném domě. Sestry se nad ní skláněly, klepaly o sebe párem dlouhých...

Clockwork Angel - 2. Kapitola

22.05.2013 20:23
  KAPITOLA 2 PEKLO JE CHLADNÉ     Between two worlds life hovers like a star, Twix night and morn, upon the horizon´s verge. How little do we know that which we are! How less what we may be! -Lord Byron, Don Juan "Ty jedna hloupá malá holčičko," vyprskla paní Černá, když pevně...

Clockwork Angel - 1. Kapitola

22.05.2013 16:52
  KAPITOLA 1 TEMNÝ DŮM     Mimo tohle místo z hněvu a slz se nejasně rýsuje hrůza ze stínu -William Ernest Henley, "Invictus" "Sestry si přejí setkat se s vámi ve svých komnatách, slečno Gray." Tessa položila knihu, kterou četla na noční stolek a obrátila se k Mirandě, která stála...

CLockwork Angel - Prolog

22.05.2013 16:46
PROLOG   Londýn, Duben 1878 - Démon explodoval ve spršce krve a vnitřností. William Herondale rychle ucukl dýkou, kterou držel, ale už bylo pozdě. Hustá kyselina z démoní krve už začala pohlcovat lesknoucí se ostří. Zaklel a odhodil zbraň stranou. Přistála ve špinavé louži, kde se z ní začalo...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>